Kaars en kwaliteit

Kaarsen en de kwaliteit van kaarsen, wat wordt hieronder verstaan?
Kaarsen zijn er in verschillende merken, vormen, maten, prijzen.
De ontwikkeling van verschillende kaarsen gaan steeds verder.
Zowel in vormen als in duurzaamheid en kwaliteit.

Wat maakt de kwaliteit van een kaars goed?
Er zijn verschillende punten waar op beoordeeld kan worden.

  • Branduren, de hoeveelheid branduren van een kaars zegt iets over de kwaliteit paraffine of stearine. Hoe meer branduren hoe betere brandkwaliteit.
  •  De lont, de lont wordt ook wel pit genoemd. Het lijkt misschien maar een klein onderdeel, maar is best bepalend voor hoe een kaars brandt. Er zijn verschillende soorten lonten. Zo kunnen ze gemaakt zijn van katoen, bijenwaslont, waxlont, buitenlont.. dit zijn maar een klein aantal voorbeelden. Welke lont wordt gebruikt is afhankelijk van welke kaars ermee gemaakt wordt.
  • De ingrediënten, kaarsen kunnen gemaakt worden van diverse ingrediënten:
    + bijenwas
    + stearine
    + wax
    + paraffine

Het ingrediënt bepaalt mede hoe de kaars brandt.

Kaars
Kaars die gedoofd is en na walmt.

Kaarsen van paraffine branden netjes, maar zijn bijvoorbeeld niet duurzaam.
Paraffine is een bijproduct van de olie-industrie. Het ontstaat bij het raffineren van ruwe olie en wordt dan gescheiden. Paraffine is nagenoeg geur- en kleurloos. Er zijn verschillende soorten paraffine met diverse smeltpunten. Na smelten ontstaat er een transparante, dunne vloeistof die er uitziet als water.
Door een kleine hoeveelheid stearine toe te voegen tijdens het smelten, zullen zelf gemaakte kaarsen langer en beter branden. De kaarsen worden harder en zullen minder walmen dan zonder toevoeging van stearine.

Kaarsen van stearine zijn beter voor het milieu doordat stearine van nature voorkomt in plantaardige en dierlijke vetten.
Het is kleur, geur en smaakloos.
Vroeger werd stearine veel gehaald uit rundvet, tegenwoordig veel uit plantaardige vetten.
Kaarsen gemaakt uit 100 % stearine branden langer dan kaarsen van paraffine.

Stearinekaarsen zijn steviger en hebben betere brandeigenschappen dan paraffine kaarsen.
Maar paraffine zorgt voor wat krimp, waardoor de kaars gemakkelijker uit de mail gehaald kan worden.
Daarom worden er tegenwoordig veel kaarsen gemaakt van een mengsel van paraffine (10%) en stearine (90%).

Kortom, vele factoren dragen bij aan de kwaliteit van een kaars.

Bij Candlesonline vind je kaarsen van merken die staan voor kwaliteit. Kwaliteitskaarsen met een lange brandduur,  die minder walmen en duurzaam, met respect voor de natuur, geproduceerd worden.

Skip to content